Štampač

Posted: oktobar 23, 2011 in Lekcija

Osnovni pojmovi

Štampač je uređaj kojim se ispisuju podaci sa računara na papir. Podaci mogu biti tekst ili slika. Sa digitalnim fotoaparatima pojavili su se štampači koji ne koriste računar za ispisivanje slika, već je moguće odštampati sliku direktno.

Vrste štampača

Iglični (Dot-matrix) štampač štampa pomoću iglica, koje preko trake s bojom   udaraju u papir. Najefikasniji je u ispisivanju dokumenata sa više kopija.

Laserski (Laser) štampači štampaju na papir pomoću lasera, koji osvetljava   bubanj i time naelektriše površinu bubnja. Zatim bubanj prolazi kroz toner gde   se na naelektrisane delove  bubnja lepe fine čestice mastila u prahu, papir   prelazi preko bubnja i prah ostane na papiru. Na kraju papir prolazi kroz grejač koji zapeče prah na papiru. Najefikasniji je u ispisivanju tekstova,  jer postiže mnogo veće brzine od igličnih štampača (od 4-20 stranica u minuti). Postoje i laserski štampači u boji.

Ink-džet (Inkjet) štampači (sa mastilom) štampaju tako što iz rezervoara  mastila (engl. catrige) mlazom gađaju papir – u svakoj se sekundi ispali oko 50,000 kapljica mastila. Postoje rezervoari za crnu i kolor štampu.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s